Ideen bak et abstrakt kunstverk

08.04.2021

I møte med nye mennesker og i dialog med bekjente, blir jeg alltid spurt om hvorfor jeg maler abstrakt, om jeg vet hva jeg skal male på forhånd og om jeg alltid er fornøyd med resultatet. Nysgjerrig du også?

Jeg maler abstrakt fordi det er det som resonerer best med meg. Jeg maler i en ny stil hver måned. Det var aldri planlagt, men jeg har over tid begynt å se ett mønster. Så det er trygt å si at jeg blir inspirert av hverdagen og alt den innebærer. Fjellturer, soloppgangene i Kragerø og sykkelturene hver morgen. 

Kunsten min er laget med gode materialer og jeg maler først og fremst for meg. Det er den alt-oppslukende trangen til å gripe etter malekosten. Og det er ikke før jeg kan lene meg tilbake i sofaen og betrakte et ferdigstilt verk, at følelsen gir slipp og jeg faller til ro. Det er en lykkefølelse og male, og det er derfor jeg ikke har gitt meg. At fine mennesker ønsker å ha mine verk på veggen, er en surrealistisk lykkerus jeg ikke kan sette ord på. Jeg blir like glad den dag i dag, ved et salg, som ved mitt aller første. 

Jeg begynte med bestillingsverk for tre år siden. Samspillet med en kunde, fra det første møtet til vårt ferdige produkt er en fantastisk prosess og vanvittig lærerikt! Vi besitter jo ofte begge en idé av hvordan det ferdige resultatet skal se ut, men definitivt ikke alltid - og det er gøy å se hvordan det hele utformer seg til et resultat vi begge er fornøyd med. 

Jeg har ingen visjon på forhånd, i det jeg legger lerretet ned fremfor meg. Inspirasjonen finner jeg i naturen, enkeltmennesket og meg selv. Følelsene jeg bærer de dagene jeg griper etter malingstubene, bidrar til uforutsigbare resultater i samspill med årstidene. Og med det, blir verket til; en liten del av meg. 

Reisen fra mitt første solgte verk, til dit jeg er nå, har vært den beste reisen. Jeg vet at det er dette jeg vil gjøre og jeg er veldig spent på fortsettelsen, som jeg vet vil by på nye fine bekjentskap med fremtidige kunder, men også med nye verk jeg har til gode å skape. 


Tekst: Henrikke Svane, eier av Svane Studio