Er kunst formidling av en virkelighet?

08.10.2021

Formidler kunsten en virkelighet kun få av oss kan relatere til?

En virkelighet vi har følt på, før eller siden. Sett oss selv i. Og kanskje vil virkeligheten jeg har skapt på dette bildet, alliere med virkeligheten en betrakter ser seg selv i akkurat nå. 

Hvor vakkert er det ikke å tre inn i et galleri, og plutselig se sin egen virkelighet illustrert fremfor seg. Som om noen har betraktet dine tanker, vitnet dine drømmer; sett ditt dypeste mørke. Virkeligheten kan jo også være det verst tenkelige mareritt, og kanskje er det dette du ønsker å ha hengende over sofaen din. For å minne deg selv på hvor du har vært - og hvor langt du nå har kommet. Det er alltid noe vakkert i det dypeste mørke. Og det er det kunst illustrerer så bra. Kunstneren gjør selv det dystreste minnet til et kunstverk.

For, hvor mange er det som morgenen etter forteller at nattens mareritt var et vakkert kaotisk kunstverk?

Abstrakt kunst er non-figurativ, men den er fylt med mye følelser. Følelser kunstneren på et eller annet tidspunkt har følt på. Og det gjør det umiddelbart til en del av virkeligheten.

En virkelighet på et lerret vi ikke visste eksisterte. Vi har jo ikke sett komposisjonen tidligere. Akkurat disse fargene, i disse formene, med denne teksturen. Er ikke det, det vakre med kunst? At originalverket du har hengende hjemme i stuen, er det kun du som eier. 

Tekst: Henrikke Svane, eier av Svane studio